octubre_a_casa

El meu poemari Origen ha estat guardonat amb el premi Vicent Andrés Estellés de poesia 2013, en el marc de la 42a edició dels premis Octubre que convoca l’Editorial 3i4. A l’acte de lliurament, celebrat dia 26 d’octubre a l’Octubre (Centre de Cultura Contemporània) de València, vaig llegir-hi aquestes paraules:

En primer lloc, vull donar l’agraïment a l’Editorial 3i4 per mantenir aquests premis i per fer possible que en perpetuïn el prestigi, malgrat les adverses circumstàncies. En segon lloc, gràcies al jurat per haver considerat el meu llibre mereixedor d’un guardó que m’omple de satisfacció en uns dies que són, en l’àmbit personal i també en el nacional, especialment difícils. Com a autor, em toca, al meu territori, les Illes (avui, en aquest acte, tan presents, cosa que us agraesc especialment) desenvolupar la meva feina creativa en un ambient hostil que consumeix moltes de les meves energies i un temps que podria (que voldria) dedicar a allò que és realment la meva passió: la literatura i l’exercici de l’expressió poètica. Com a docent que sóc, a més, em trob entre els milers de professionals que, perquè volem fer la nostra feina, que és educar, hem esdevingut l’objectiu dels atacs d’aquells qui no saben governar, sinó manar, d’aquells qui sí que confonen idees amb doctrina. Als meus companys, mestres i professors, vull dedicar també, avui, aquest premi.

L’altre destinatari de la meva dedicatòria és, inevitablement (inevitable com la mort), l’amic Toni Catany, que ens deixà no fa encara dues setmanes per sumir-me en un trist desconcert que aquest reconeixement que avui reb no farà desaparèixer, però que potser mitigarà. Toni, allà on siguis (empaitant, no en dubt, la bellesa), sàpigues que aquest premi és també per a tu.